3

Magia SUSANULUI

STIATI CA:

1. Susanul starneste pasiunea si aduce longevitatea celui care il consuma in mod constant. (Cunoscut in India ca „rasayana” adica „cel care prelungeste viata”)
2. Semintele de susan au fost folosite in Asia, Africa, Egiptul Antic si Babilon de mii de ani.
3. Afrodiziac si reintineritor: sunt calitatile uleiului de susan, obtinut prin pisarea semintelor.
4. Susanul negru, datorita compozitiei sale, are proprietatea de a intarzia imbatranirea organismului (cei care consuma susan negru au pielea neteda si incaruntesc tarziu).

seminte-susan

DESPRE SEMINTELE DE SUSAN:

Semintele de susan sunt unice ca structura chimica.
De baza sunt semintele albe (pana la galben), negre si rosiatice (de fapt de la rosu la albastru, violet) in functie de continutul nutritiv.
Susanul alb este utilizat pentru  tratamentul lipsei de calciu fiind bogat in calciu si magneziu (foarte folositor copiilor si femeilor la menopauza), dar si in lecitina (foarte util pentru varsta a treia in special pentru pierderea memoriei).
Susanul rosu este utilizat pentru deficienta de fier (anemii).
Susanul negru este mai bogat in nutrienti decat celelalte fiind sursa celui mai bun ulei pentru scopuri vindecatoare. Este dulce si cu aroma de nuca.
Susanul negru contine 60% grasimi folositoare sanatatii alaturi de lecitina, calciu, vitamina E, si este o sursa eficienta de calciu, de cantitati mari de proteine, fier si magneziu.
In prezent, in lume, susanul este cultivat in India, Myanmar si China, iar in Europa, in Grecia si sudul Italiei.
In Orientul Mijlociu semintele de susan sunt utilizate de cateva mii de ani in medicina traditionala dar si in gastronomie.
Au proprietati nutritive, preventive si curative incredibile.
Produsele obtinute din prelucrarea semintelor de susan sunt extrem de gustoase si consistente: 1. uleiul de susan, 2. tahini (pasta de susan care este bogata in acizi grasi nesaturati), 3. halva (derivat din tahini) si 4. gomasio.

GOMASIO este susan copt si partial rasnit, combinat cu sare.
Reprezinta prinicipalul condiment al dietei macrobiotice (bazata pe cereale integrale si legume), deosebit de eficace in intarirea sistemului imunitar si prevenirea, chiar tratarea cancerului.
Principalele calitati ale condimentului Gomasio sunt aportul de calciu si alcalinizarea sangelui ceea ce il face un veritabil medicament antiacid. Reduce considerabil aciditatea tractului digestiv si imbunatateste digestia, asimilarea hranei si si creste instantaneu energia.
Utilizat in loc de sare, GOMASIO confera mincarii un gust delicios fiind in acelasi timp si un intaritor si regenerator excelent pentru par si unghii.
Ajuta la vindecarea afectiunilor inflamatorii cauzate de o dieta acida; are efect curativ asupra tuturor bolilor de singe, inclusiv diabet si cancer.
Consumat zilnic schimba notabil calitatea singelui.

RETINETI

1. Reteta unui tonic reintineritor cu efect afrodiziac:
4 linguri de seminte prajite de susan, un manunchi de spanac proaspat, 2 linguri ulei de masline, 7-10 ciuperci proaspete, feliate, 12-15 cirese sau boabe de strugure. Se consuma 21 de zile.
2. Reteta pentru Gomasio:
Se folosesc 10 sau15 parti de susan si 1 parte sare. Se prajeste sarea de mare, dupa care se lasa sa se raceasca; apoi se macina cat mai fin. Se prajeste susanul nedecorticat la temperatura mica, amestecand constant ca sa nu se arda, pana cand devine crocant. Apoi se macina semintele puse peste sare doar atat cat sa se sparga semintele fara sa ajunga pasta.
3. Mancati in fiecare dimineata o mana de seminte de susan negru, sunt foarte bogate in calciu.  Pentru intarirea si curatirea organismului, se consuma cate 15-20 g de pulbere preparata din seminte, cu putina apa, de trei ori pe zi, cu 10-15 minute inainte de masa.

COMPOZITIE

Semintele de susan sunt pline de nutrienti, minerale, antioxidanti si vitamine, ceea ce le confera un gust excelent: sunt delicioase, aromate si crocante. Semintele de susan au in compozitie:
5% apa
50% grasimi
25% carbohidrati
20 % de proteine si aminoacizi esentiali ( contin cu 50% mai multe proteine decat carnea) si datorita proteinelor de calitate continute si aminoacizilor, sunt recomandate copiilor aflati in crestere.
Sunt foarte bogate in calciu iar laptele de susan inlocuieste cu succes laptele animal.
Semintele de susan sunt si niste surse incredibile de minerale esentiale: fier, calciu, magneziu, zinc, seleniu, cupru, potasiu si fosfor.
Continutul in vitamine: complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, cu exceptia vitaminei B12 si a acidului folic), vitamina A, vitamina C si vitamina E.
In plus, semintele de susan contin doua substante unice ce apartin unui grup special de fibre denumite lignani care contribuie, in mare masura, la abilitatile curative ale semintelor de susan.
Merita subliniata prezenta in semintele de susan a acidului oleic care inlatura colesterolul rau din corp si curata sangele si a acidului linoleic (omega 3), doi compusi cu proprietati de protectie a inimii si a sistemului vascular.
Au un continut scazut de colesterol si sodiu.

EFECTE CURATIVE

Semintele de susan pot preveni osteoporoza datorita calciului continut.
Sunt laxative.
Efect detoxifiant pentru ficat si rinichi.
Semintele de susan intaresc sistemul imunitar, mai ales in cazurile de oboseala cronica si convalescenta.
Cresc fertilitatea si sunt afrodiziace.
Arsurile se trateaza cu un terci din seminte de susan rasnite si apa. Uleiul de seminte de susan calmeaza arsurile in urma expunerii excesive la soare.
Semintele ofera un aport energetic insemnat in afectiunile de nutritie.
Uleiul de susan are proprietati emoliente care ajuta la pastrarea pielii fine.
Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale semintelor de susan se refera la efectul antiinflamator si antioxidant pe care acestea il au asupra organismului. Semintele scad  efectul radioterapiei si neutralizeaza radicalii liberi:
previn si sunt adjuvante in artrita, astm, migrene, dureri asociate ciclului menstrual, si in scleroza multipla.
Sunt antitumorale: specialistii sustin ca substantele din semintele de susan inhiba dezvoltarea celulelor canceroase in melanomul malign precum si in cazul cancerului de colon.

INDICATII

Diabet: Un studiu din anul 2011 a aratat  faptul ca uleiul de susan imbunatateste eficacitatea medicamentelor antidiabetice orale la pacientii cu diabet zaharat de tip II.
Hipertensiune arteriala. Semintele reduc nivelul colesterolului.
Gingivita: clatirea gurii cu ulei de susan ajuta la diminuarea bacteriilor si a infectiilor din cavitatea bucala.
Ateroscleroza: uleiul din seminte de susan previne formarea de leziuni aterosclerotice datorita continutului bogat in lignani.
Semintele de susan negru imbunatatesc tranzitului intestinal si trateaza constipatia.
Aplicarea de ulei de susan pe scalp ajuta la stoparea paduchilor.
Pentru tratarea durerilor musculare se recomanda masaj cu ulei de susan si pentru cele articulare se recomanda combinarea uleiului de susan cu ghimbir ras, iar pasta rezultata se aplica pe zona afectata.
Aportul de seminte de susan reprezinta un tonic excelent pentru trombocitele din sange datorita vitaminei T pe care o contin.

ATENTIE:

Anumite persoane pot prezenta reactii alergice la semintele de susan. In acest caz nu se recomanda utilizarea semintelor mai ales ca pacientul poate experimenta anumite rectii alergice de la cele mai usoare precum: urticarie, dermatita si mancarime pana la simptome grave, cum ar fi varsaturi, umflarea buzelor si a gatului, reactii ce pot duce la dificultati de respiratie sau congestie toracica.

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter

3 Comentarii

  1. nu cunosteam…beneficile …susanului…intradevar imi pac covrigii cu sae si susan….

  2. Bianca spune:

    Uleiul de susan este foarte eficient în prevenirea și îndepărtarea paraziților intestinali, este eficient in detoxifierea organismului, uleiul de susan, se poate consuma adăugat în salate, în diverse preparate culinare, se recomandă o lingură de ulei de susan pe zi, gustul este foarte plăcut cu aromă caracteristica de semințe de susan, este bine ca să se consume în stare crudă, neprelucrat termic.

Lasa un comentariu