0

De unde provine dovlecelul?

Este originar din America, mai precis din zona dintre Guatemala si Mexic,unde a fost consumat inca de acum 10.000 de ani; la inceput erau consumate doar semintele acestuia.
Era considerat un „medicament” natural impotriva mai multor boli.
Cristofor Columb a fost cel care l-a adus in Europa, cultivarea lui fiind initiata de Spania si Portugalia doar in gradinile botanice intrucat era o noutate.
Din secolul al XVII-lea italienii au inceput sa prepare dovlecelul cand era inca verde, deci nu indeajuns de copt, obicei care a ramas pana astazi.

Ce este dovlecelul?

Este un soi de dovleac, si face parte din familia Cucurbitaceae, fiind inrudit atat cu pepenele galben, cat si cu castravetele.
Dovlecelul are denumirea stiintifica de Cucurbita pepo (iar popular, in Moldova se numeste dovleac) si se diferentiaza de Cucurbita maxima (dovleacul, care in Moldova este denumit popular, bostan).
Coaja dovleceilor poate prezenta mai multe culori dar de obicei au tonuri de la alb-verzui la verde inchis.
In bucatariile italiana si franceza, se folosesc si florile dovlecelului la diverse preparate.

Zucchini

Zucchini

Cum se prepara dovlecelul?

Intrucat varianta de dovlecei pane sau prajiti in ulei nu reprezinta o buna optiune pentru sanatate, aceste legume cu gust dulceag pot fi consumate in special cruzi (in salate), dar si copti sau fripti pe gratar.
Dar cea mai buna modalitate de a pastra intacti toti nutrientii este de a pregati dovleceii la abur.

Fitonutrientii din compozitia dovlecelului

Dovlecelul este foarte bogat in apa, aproximativ 95%;
Contine importante concentratii de fosfor, potasiu, magneziu, calciu, carbon, precum si mangan, omega 3 si fibre;
Acopera intr-un mare grad cantitatea de vitamine A, B, C, E care este necesara organismului , dar in special vitamina C si vitaminele din grupa B;
Dovleceii sunt legume foarte sanatoase, intrucat au un continut mare de antioxidanti carotenoizi;
In plus dovleceii contin un cocktail de antioxidanti mai putin comuni, dar foarte eficienti, precum zeaxantina si luteina, substante care ajuta la protectia ochilor de efectele imbatranirii si de cataracta; acestea se gasesc in mare masura in coaja si seminte, deci dovleceii nu trebuie curatati nici de seminte si nici de coaja!
Dovlecelul este sarac in calorii si grasimi, nu are colesterol si nici sodiu: 100g de dovlecel verde are 16 kcal.

Beneficii pentru sanatate

Protejeaza sistemul cardiovascular prin continutul de mangan, vitamina C, vitamina A, magneziu, fibre, potasiu, acid folic, cupru, vitamina B2 si fosfor:
vitaminele C si A previn oxidarea colesterolului responsabil pentru arteroscleroza;
acidul folic ajuta organismul sa reduca homocisteina ce poate contribui la atacuri de cord sau cerebrale;
fibrele scad nivelul colesterolului din sange reducand riscul de ateroscleroza si de dezvoltare a afectiunilor cardiace asociate diabetului.
Util in lupta impotriva cancerului si a sclerozei multiple. Reduce riscul dezvoltarii cancerului de colon gratie fibrelor, acidului folic, vitaminei C si beta-carotenului care indeparteaza toxinele de pe peretii colonului si ii protejeaza.
Antiinflamator in afectiunile reumatice
Antiastmatic
Consumul de dovlecei este indicat si bolnavilor de astm sau celor care sufera de lipsa acuta de calciu, deoarece aceasta leguma contine o cantitate importanta de magneziu, esentiala in asimilarea calciului.
De mare folos in lupta cu kilogramele
Dovlecelul este util in curele de slabire deoarece are un continut bogat de apa, o valoare nutritiva ridicata si un numar scazut de calorii.
Construieste si intareste sistemului osos, prin continutul de magneziu si fosfor.
Previne instalarea diabetului de tip II
Joaca un rol important in echilibrarea nivelului de insulina si glucide (carbohidrati) din organism
Ajuta la diminuarea simptomelor cauzate de hipertorfia beningna a prostatei
Folositor pentru sanatatea ochilor prin continutul in Vitamina C si luteina.

Semintele de dovlecel verde
Sunt utilizate pentru un ten excelent, de catre firmele cosmetice importante, fiind un ingredient al cremelor care regleaza functionarea glandelor.

Sucul proaspat de dovlecel

Efect antitumoral
Sucul natural obtinut prin presarea acestei legume, chiar daca nu are un gust placut, da rezultate uimitoare impotriva diverselor forme de cancer.
Efect antireumatic
In cura de o luna, consumat 200 ml de suc pe zi, imediat dupa preparare.
Efect de reglare al tranzitului intestinal
Efect de intinerire
Efect antiastmatic
In cura de o luna ; se consuma 100 ml de suc de dovlecei in combinatie cu suc de morcov, de doua ori pe zi. Tinuta de doua ori pe an, aceast cura poate duce la vindecarea totala de astm.

Articol publicat de Medic Camelia Rosu

 

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter

Lasa un comentariu