0

col-romanesco-ecologica-puntdesaborRomanesco este o leguma membra a speciei numite Brassica oleracea L., care include varza, broccoli, varza de Brusseles, conopida, kale
si alte variatii. Are o forma fractalica, cu un „design” spiralat deosebit de interesant.

Se presupune ca a fost descoperita prima oara in Italia, pe la jumatatea secolului al XVI-lea si ca a ajuns pe piata internationala abia in secolul XX.

Aceasta leguma are un gust bun in stare cruda, este un pic mai crocanta decat conopida si are gust usor asemenator cu al nucilor. Se poate prepara si consuma in aceleasi forme ca si broccoli, conopida si varza. 

Romanesco poate fi gatita folosind oricare din metodele de preparare ale legumelor ei surate si poate fi inclus in multe retete. Metoda cea mai sanatoasa de a prepara Romanesco este prin gatire la abur timp de 15-25 de minute, dupa ce a fost rupt in bucati mai mici. Gatitul la abur conserva cele mai multe vitamine din leguma si nici nu-i distruge culoarea, verdele natural intens. 

Daca numarati caloriile, 100 de grame de Romanesco inglobeaza 34 kilocalorii, aproximativ acelasi numar precum cele regasite in broccoli si conopida. Romanesco este bogat in vitamina C, acid folic, potasiu si fibre. O inflorescenta de Romanesco cantareste intre 300 – 600 de grame.

comment closed