0

„Planta Mileniului 3” – Allium ursinum = Leurda, usturoiul ursului

Contine mai multe substante binefacatoare decat usturoiul, fiind mult mai eficienta in tratarea bolilor, si de aceea a fost supranumita „PLANTA MILENIULUI 3”

Frunzele au miros intepator, leurda fiind bogata in sulfura de alil, elementul care ii imprima gustul si mirosul caracteristic plantelor din genul Allium (ceapa si usturoiul).

leurda2

Leurda este un minunat ingredient culinar

Leurda este des folosita in bucataria europeana.
Consumul de leurda se recomanda inainte ca aceasta sa infloreasca. Frunzele verzi si proaspete de leurda se pot consuma in salate ca atare, sau alaturi de sfecla rosie, spanac, castraveti, fasole, sau cu maioneza de legume, in piure de urzici, mancare de verdeturi: spanac, stevie, si multe altele.

Reteta de baza: Salata de Leurda

Cel mai popular preparat din leurda se obtine foarte simplu, amestecand intr-un castron 100-200 g frunze tocate marunt, o lingurita otet de mere, putin ulei si un varf de cutit de sare. Consumata de preferinta dimineata, inainte de masa, este o binefacere pentru organism caci il tonifica, il relaxeaza si il purifica. Cel mai bine este sa se faca cure de cel putin doua saptamani.

Exemple de combinatii pentru retetele de salata

Salata de leurda cu fasole rosie si porumb; salata calda de cartofi cu leurda si oua; salata de primavara cu sos de leurda; salata de cruditati cu leurda; unt de verdeturi, salata de leurda si papadie (puternic efect detoxifiant in cura de cel putin 14 zile).

Leurda ca si condiment: frunzele proaspete taiate marunt se presara pe painea cu unt sau maruntite si nefierte: aromatizeaza supele, ciorbele si alte mancaruri: sosurile, cartofii, omletele sau branzeturile.

Exemple de retete de supe si ciorbe

Supa crema de cartofi noi, praz si leurda; supa crema de leurda; supa cu leurda si salata verde; supa de leurda cu ciuperci si legume; ciorbita acra de leurda cu galuste de malai; ciorbita de leurda si salata iceberg cu iaurt.

Exemple de retete ca fel principal

Spaghete cu sos alb si leurda; piure de mazare cu leurda; omleta cu leurda; pesto de leurda, tocana de urzici si leurda, pasta de leurda, pat de legume cu leurda; pateu din branza si leurda; sos de leurda si macris; pizza cu smantana si leurda; chiftele de leurda.

Leacul stralucit in profilaxie – Sucul de leurda

Se obtine din planta proaspata, cel mai bine la un storcator prin presare sau chiar intr-un blender. In extremis, daca aceste ustensile lipsesc, se poate prepara intr-un vas de sticla, in care se toarna un pahar de apa calduta peste 20 g de planta tocata fin, dupa care se lasa la macerat cam 6 ore, si in final se strecoara prin tifon si se stoarce.
Doza optima este o ceasca cu suc, dimineata, pe stomacul gol.
Preferabil se mentine cura timp de trei saptamani, cu o saptamana pauza.
Efectele sunt: diuretice si depurative, puternic dezinfectant a aparatului digestiv, eficient in afectiunile intestinale si antiparazitar (adica elimina viermii intestinali).
Consumat zilnic, sucul de leurda reface flora intestinala, mai ales dupa bolile infectioase.

Calitatile terapeutice ale leurdei si indicatii

Forme de utilizare:

Leurda are o compozitie bogata exact in fitonutrientii care lipsesc organismului uman primavara: vitamine ( A, complexul B si C), minerale: sulf, saruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru, oligoelemente, carotenoizi si adenozina, o substanta care reduce colesterolul.
Mai contine ulei eteric, levuloza si combinatii sulfurate ( sulfura de alil care imprima gustul si mirosul caracteristic de usturoi).
Ursii, abia iesiti primavara din perioada de hibernare, asteapta cu mare interes aparitia leurdei, pentru a-si redobandi puterile si agilitatea, de unde si numele plantei de „usturoiul ursului”: medicament purificator, dupa lungul repaus din perioada hibernarii, curatandu-si astfel corpul de toxinele acumulate.

Si aceasta datorita urmatoarelor proprietati ale plantei:

Detoxifianta si purificatoare sistemica
Regeneratoare si tonifianta globala
Remineralizanta a intregului organism: de utilizat in anemia feripriva datorita continutului de fier si magneziu
Intaritoare a sistemului imunitar
Antioxidanta: neutralizeaza radicalii liberi din sange si astfel opreste procesul de imbatranire.
Diuretica si depurativa : leurda curata sangele, ficatul, stomacul si intestinele, rinichii si vezica urinara
Antiparazitara si antihelmintica
Antiseptica si antiinflamatoare astfel ca la nivelul aparatului respirator previne virozele respiratorii si afectiunile pulmonare fiind un bun adjuvant in tratamentul bolilor care afecteaza aparatul respirator (gripa, bronsita sau traheita, pneumonii recidivante, astm alergic)
Bronhodilatatoare si putrernic expectoranta datorita substantelor volatile pe care le contine care ajung in plamani, de unde sunt eliminate treptat ( in tuberculoza pulmonara si hidropizie); in special folosita planta sub forma de vin tonic de leurda
Antiinflamatoare si analgezica: la nivelul articulatiilor afectate calmeaza durerea si reda mobilitatea (articulatii dureroase, artrita reumatoida) Se foloseste sub forma de compresa
Antibiotica: anihileaza bacteriile de la nivelul mucoasei bucale; folosita indeosebi sub forma de tinctura.
Detoxifianta a tubului digestiv: substantele concentrate din leurda actioneaza asemeni unui aspirator care indeparteaza toxinele si bacteriile si contribuie la vindecarea bolilor aparatului digestiv; mareste peristaltismul intestinului
Vermicid natural de exceptie, combate viermii intestinali (limbricii, oxiurii si alte specii parazitare); s folosita ca decoct
Reglatoare a nivelului trigliceridelor din organism, reducatoare a nivelului colesterolului rau, fortifianta a peretilor arterelor si venelor ceea ce face din leurda un remediu deosebit in afectiunile cardio-vasculare: previne hipertensiunea arteriala si formarea cheagurilor de sange si migrarea lor pe artere, previne sau diminueaza arterioscleroza, utila in convalescenta dupa accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic.
Fluidifianta si purificatoare sanguina si antiagregant plachetar ajutand la vindecarea flebitelor, tromboflebitelor, trombozelor si sechelelor dupa accidente vasculare: este utilizata in acest scop sub forma de infuzie
Tonifianta a sistemul nervos, stimulanta a activitatii neuronale: asigura un somn linistit, este utila in amnezie si insomnie precum si in stari de neliniste, ascute memoria, combate nelinistea si depresia: in aceste scopuri este utilizata mai ales sub forma de suc si tinctura
Calmanta a durerilor din mastite (infectii ale tesutului mamar) sub forma de infuzie
Anticandidozica: sub forma de tinctura. Preferabil sa se consume 20 ml (3 lingurite) pe zi, dupa masa, timp de o luna. Daca infectia se afla la nivelul mucoasei bucale, tinctura se aplica prin badijonare.
Antitoxic puternic: in intoxicatie cu nicotina contracareaza efectele daunatoare ale acesteia dar si ale gudroanelor din tigariss; ii poate ajuta pe cei care vor sa se lase de fumat; mijloc de protectie excelent, atat pentru fumatorii activi, cat si pentru cei pasivi.
Tratamentul hemoroizilor:
Puternicul sau efect depurativ sistemic se rasfrange si la nivelul pielii fiind extrem de folositoare si eficienta si in tratarea sclerodermiei, psoriazisului, acneei si in general a bolilor cronice de piele care apar pe fondul intoxicarii organismului. Forma de electie in acest sens este sucul de leurda.
Atentie:
Mamele care alapteaza, mai bine evita leurda caci poate afecta calitatea laptelui si poate provoca colici sugarului.
Persoanele care sufera de gastrita hipoacida, indigestie sau colita trebuie sa consume moderat leurda , fiind recomandate pentru inceput doze mici, care vor fi marite ulterior, in functie de reactia organismului.

Interesant de aflat (mici curiozitati):

…nu poate fi confundata deoarece intreaga planta exala un miros puternic de usturoi, si totusi mai putin pregnant, nelasand izul neplacut al acestuia …
…actiunea leurdei este considerata a fi mai puternica decat cea a usturoiului…
…frunzele se taie in martie-aprilie cu grija, cu un cutitas, pentru a nu scoate afara planta cu tot cu radacina, care trebuie sa ramana in pamant pentru a permite regenerarea urmatoarei generatii…
…se intalneste in toata Europa de Est si in Caucaz, prin flora spontana din zonele de deal si de munte…
…este o specie eminamente salbatica…
…leurda este o specie melifera, vizitata frecvent de albine datorita continutului de nectar si polen. Este dovedit ca un stup, plasat intr-o zona invadata de leurda inflorita, poate asigura o depunere de 1 kg miere intr-o zi insorita…
….a nu se confunda usturoiul salbatic cu leurda caci sunt doua specii diferite: forma frunzelor este cheia: la usturoiul salbatic, frunzele sunt lungi si subtiri, in timp ce ale leurdei sunt late, asemanatoare cu cele de lacramioarei…dar si locul: leurda creste in paduri sau pe campii umede si umbrite, in timp ce usturoiul salbatic este intalnit la marginea campiilor, pe terenuri necultivate…
…desi are un puternic miros si gust de usturoi, leurda nu da respiratiei izul neplacut pe care il da usturoiul, si aceasta datorita continutului ridicat de clorofila…
…sucuri combinate de leurda: sucul de leurda se poate amesteca cu sucul altor legume zemoase ( morcov, sfecla, etc) sau chiar apa…
…tinctura de leurda: este modul cel mai indicat de a beneficia de proprietatile plantei pe parcursul intregului an…
…leurda are printre cele mai puternice efecte fluidifiante sanguine si antiagregante plachetare dintre plantele medicinale din flora europeana…
… pe perioada curei cu leurda, renuntarea la fumat este mai usoara…
…uleiul de leurda este un leac stravechi pentru a trata rani deschise sau pielea inasprita a picioarelor…
…in medicina populara, sucul de leurda este un vechi remediu impotriva negilor: cateva picaturi de suc de leurda pus peste negi sau mici comprese cu un terci de frunze de leurda, fixate cu tifon, te scapa de negi, numai dupa cateva tratamente…

Din nou plecam capul in fata Mamei Natura care ne da exact la momentul potrivit leacul perfect!!!

Articol publicat de Medic Camelia Rosu

 

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter

Lasa un comentariu