0

Alchimie pentru Trup, Minte si Suflet – „Perle de cunoastere”

 

1. Dieta ”indicelui glicemic”: armonizare corporala sau nutritie corecta?
2. „Esente in 7 minute” : PEPENELE
3. Undele cerebrale si starile mentale aferente: cum pot fi folosite?

 
Va asteptam joi 1 august, orele 19:00, in minunata atmosfera a ceainariei Satya, pentru a descoperi si dezvolta, impreuna, subiectele de mai sus. Participarea la eveniment este GRATUITA, conditionata doar de achizitionarea unui voucher in valoare de 30 Lei, care va putea fi utilizat, dupa incheierea expunerii, in restaurantul si ceainaria Satya.

Rezervari: 0736 392 587, 0736 392 586
Pentru inscriere eveniment Facebook, aici: https://www.facebook.com/events/440474516050309/

Conferinta va fi sustinuta de Medic Camelia Rosu

 

1. Dieta” indicelui glicemic”: armonizare corporala sau nutritie corecta?

Civilizatia actuala bazata preponderent pe consumerismul care sa satisfaca cat mai mult poftele, placerile si confortul, a adus in vietile noastre atat inovatii ingenioase dar si nenumarate tare care ne fac sclavii propriilor noastre slabiciuni, facandu-ne sa uitam Disciplina Vietii.
Odata deschisa „cutia Pandorei” ne-am trezit inoculati cu toate „darurile” sale pe cat de apetisante, seducatoare, ademenitoare, pe atat de otravitoare si vlaguitoare.
Apogeul atins de morbiditatea avansata dar si de proportiile adeseori diformizante ale trupurilor noastre, care ar trebui sa fie templele si nu temintele noastre, a nascut nevoia si aspiratia de a scoate cunoasterea de la naftalina precum si de a stoarce naturii toate leacurile si remediile sale in forma pura.
Biochimia organismului uman este atat de complexa, incat comparatia cu o veritabila si imensa uzina, este inca departe de a ne da fie si o vaga idee.
A armoniza „chimia” alimentelor cu „biochimia” trupului a devenit astazi mai mult decat o stiinta, o arta autentica.

Cunoastere pe scurt:

Se stie ca glucidele (carbohidratii), sunt atat sursa de energie imediata pentru corp, dar nefolosti, devim pericol prin depunere si perturbare metabolica.
Se stie ca excesul lor duce de la supraponderalitate pana la obezitate, dar si la conditii morbide, cum ar fi diabetul zaharat si bolile cardiovasculare.
Ceea ce nu se stie suficient, este mecanismul prin care insulina interfereaza metabolismul nutrientilor.
Pe scurt, pasii sunt urmatorii: in urma consumului de alimente, glucidele continute (carbohidratii), sunt digerate, metabolizate in glucoza, care se afla in concentratia constanta in sange (homeostazia) .
Pentru tot acest proces este secretata insulina, hormon pancreatic .
Insulina este singurul hormon al organismului cu actiune hipoglicemianta: el face ca glucoza din sange sa intre in celule, care o folosesc pentru producerea de energie.
Totusi, atunci cand ea se fixeaza in ficat, insulina favorizeaza constituirea rezervei de glucoza sub forma de glicogen.
De altfel, acest hormon favorizeaza sinteza proteinelor si impiedica distrugerea lipidelor.
Reglarea secretiei de insulina este directa: o hiperglicemie (cresterea nivelului sangvin al glucozei) stimuleaza sintetizarea sa.
Astfel, cunoasterea si utilizarea dietelor bazate pe indicele glicemic al alimentelor, devine un act de necesitate atat pentru mentinerea supletii armonioase a corpului cat si pentru mentinerea starii de sanatate.

 

pepene

2. „Esente in 7 minute” : PEPENELE

Vedeta sezonului estival, PEPENELE, fie verde sau galben, este alimentul mult asteptat al zilelor caniculare.
Dulce si aromat la gust, racoritor si satios, furnizor de vitamine si minerale, PEPENELE are si marea calitate de a ne hidrata cand soarele ne toropeste.
Cu ce alte calitati mai speram sa ne „uimeasca” fructul care reprezinta savoarea verii?
PEPENELE protejeaza inima, si in mod special cel verde apara pielea contra razelor ultraviolete.
Apa continuta iti hidrateaza corpul oferind cantitatea necesara si pentru functia rinichilor, iar dulceata lui iti ofera suficiente endorfine astfel incat ciocolata sa fie data uitarii.
Extrem de interesant:

Citrulina ne imbunatateste functiile sexuale:

Studiile recente au evidentiat in compozitia PEPENELUI verde citrulina, care are efecte similare cu viagra. In momentul in care patrunde in corp, se transforma intr-un aminoacid: arginina, care este benefic pentru sistemul circulator, deoarece  confera elasticitate peretilor arteriali.

Vitamina C ne creste imunitatea

Consumul de pepene verde intareste sistemul imunitar, deoarece are un continut ridicat de vitamina C, un antioxidant puternic.

Detoxifiant prin fibre si apa

Pe langa faptul ca potoleste setea, PEPENELE verde este benefic pentru organism deoarece elimina toxinele, fiind recomandat pentru persoanele care au probleme renale. (EXCEPTIE: insuficienta renala)

Licopenul neutralizeaza excesul de radicali liberi

Licopenul din PEPENELE rosu, un antioxidant foarte cunoscut pentru proprietatile de prevenire a bolilor de inima, poate preveni si cancerul de prostata.

Superoxiddismutaza – SODL: ne mentine tineri

Enzima importanta din compozitia PEPENELUI galben (superoxiddismutaza – SOD) protejeaza organismul impotriva toxicitatii excesului de radicali liberi, prevenind imbatranirea timpurie.

Betacarotenul ne protejeaza pielea

PEPENELE galben este generos in oferta sa de betacaroten (provitamina A, care se transforma in vitamina A, miraculos pentru sanatatea pielii, protejand-o de atacul radiatiilor ultraviolete, dar si pentru ochi, sporind acuitatea vizuala).

Ne vindeca ranile:

Efect cicatrizant, astfel ca poate contribui la tratarea ranilor usoare.
Mici diferente:
PEPENELE VERDE
Licopenul este un nutrient de baza al PEPENELUI verde; este un pigment natural care da culoarea miezului si este renumit pentru puternicul sau efect antioxidant (combate radicalii liberi, “responsabili” cu procesul de imbatranire).
Apa din PEPENELE verde regleaza functia renala si previne formarea pietrelor la rinichi.
Bogat in apa si in fibre alimentare si sarac in calorii, reprezinta o alegere perfecta si de aceea nutritionistii il recomanda si in curele de detoxifiere, soldate cu pierderea in greutate, cu revigorarea tuturor organelor si cu un ten mai luminos.
Fibrele care stimuleaza digestia si impiedica stocarea grasimilor, preintampina cresterea valorilor tensiunii arteriale si instalarea aterosclerozei.
PEPENELE GALBEN
Contine ceva mai putina apa decat cel rosu (circa 90%) si este mai dulce;
Are in compozitie la fel de putine calorii (35-40 de calorii la 100 g de produs).
Potasiul, vitaminele B6 si B3 si fibrele alimentare se afla in cantitate mai mare.

Diferente in cantitatile de nutrienti

PEPENELE galben are 31 g de proteine la o cana de cubulete, fata de PEPENELE verde – doar 0,94 g!
PEPENELE galben are 1,4 g fibre fata de PEPENELE verde: 0,6 g.
PEPENELE galben are mai mult calciu: 14 mg, fata de 11 mg ale PEPENELUI verde
PEPENELE galben contine magneziu19 mg, fata de 15 mg din PEPENELE verde
Ambii pepeni reprezinta o sursa buna de potasiu, care stimuleaza functionarea muschilor si a nervilor, mentine echilibrul acido-bazic din organism si scade riscul hipertensiunii arteriale. PEPENELE galben are o cantitatea de 417 mg, iar PEPENELE verde doar 172 mg.
Fosforul atat de necesar unor oase zdravene se gaseste mai mult in PEPENELE galben 23 mg fata de cel verde: 17 mg.
Vitaminile continute sunt repartizate astfel: Vitamina C mai mult in PEPENELE galben: 57,3 mg (versus 12,5 mg) Vitamina B (mai ales niacina care ajuta la reducerea colesterolului) mai mult in PEPENELE galben (1,174 mg versus 0,274 mg), Acidul folic carevindeca anemia se gaseste la fel mai mult in PEPENELE galben (33 de micrograme versus 5 ion cel verde), Vitamina A, nutrient obligatoriu al unei bune sanatati a ochilor, se gaseste in cantitati de 6 ori mai mari in PEPENELE galben (5.276 UI, unitati internationale, versus 876 UI), Vitamina K, utila in coagularea sangelui si la mentinerea oaselor sanatoase, este furnizata in cantitate mai mare de PEPENELE galben (3,9 micrograme versus 0,2 micrograme).
Calorii: PEPENELE verde are 46 kcal, fata de cele 53 kcal ale PEPENELUI galben.
Ingrediente senzationale in salatele de fructe, si combinati cu caise, piersici, alte primadone ale verii, dar si cu capsunile si zmeura intineritoare, PEPENII fac deliciul deserturilor estivale.

Asadar, START la PEPENIADA acestei veri!

 

3. Undele cerebrale si starile mentale aferente: Cum pot fi folosite?

Creierul uman este pe cat de senzational pe atat de misterios. Ne dorim enorm sa-i patrundem tainele, caci stim ca atunci cand acest lucru se va fi produs, devenim stapanii sortii noastre.
Pornind de la intelegerea fiziologiei creierului ca suport al gandurilor noastre care formeaza de fapt iluzoria noastra minte, putem aspira ca incetul cu incetul sa descatusam forta formidabila dar potentiala pe care o contine.
Se stie oare ca din totalul potentialului cerebral, fiinta umana comuna foloseste doar aproximativ 4%, in timp ce fiintele exceptionale, geniile umanitatii ajung la 8-maximum 10%?
Si restul?
Cunoasterea undelor cerebrale ne ofera porti catre dimensiunile celorlalte 90-96% din capacitatea cerebrala umana….
Miliardele de neuroni comunica intre ei prin impulsuri electrice. Aceste schimburi produc o enorma energie in creier, care este detectata de ElectroEncefaloGraf (EEG), care masoara astfel activitatea electrica din creier.
Exista cinci astfel de unde cerebrale : alfa, beta, teta, delta si cea mai recent descoperita gama.
UNDELE BETA
Vigilenta, Concentrare, Perceptie.
Ele sunt emise atunci cand ne aflam intr-o stare alerta, si ne ajuta sa ne indeplinim sarcinile zilnice, dar ne pot foarte usor transporta in stari de anxietate, stres si neliniste.

UNDELE ALPHA
Relaxare, Vizualizare, Creativitate.
Ele sunt emise atunci cand ne aflam intr-o stare de relaxare, visam frumos sau meditam. Este o perioada optima pentru programarea mintii, pentru vizualizare, invatare si concentrare.
UNDELE THETA
Meditatie, Intuitie, Memorie.
Aceste stari pot aparea si atunci cand facem activitati automatr cum ar fi: dus, ne spalam pe dinti sau ne pieptanam. In aceasta stare nu exista cenzura sau sentimente de vina, este o stare pozitiva.
UNDELE DELTA
Constienta detasata, Vindecare, Somn.
Ele apar in conditiile unui somn profund.Delta este starea mintii inconstiente, in care primim informatii care nu sunt accesibile in starea constienta. Este de asemenea starea care este legata de vindecare, regenerare.
UNDELE GAMMA descoperite recent sunt associate cu insight-ul si procesarea informatiilor la nivel inalt. Sunt asociate cu sentimentul de fericire, un nivel inalt de compasiune si o functionare optima a creierului.

comment closed