3

ALGELE – MINUNEA APELOR

„Algele marine sunt de-o bogatie nebanuita, sunt “intaia manifestare a vietii pe globul nostru”-(P.Gloess).

CE SUNT ALGELE?

Algele sunt de fapt ”iarba de mare” (din latinescul: Algae)
Prin definitie sunt plante inferioare caracterizate prin prezenta clorofilei si raspandite in ape dulci, sarate si pe uscat.

INTERESANT DE STIUT:

-Algele reprezinta cca. 70% din biomasa marilor si oceanelor si formeaza fitoplancton-ul care sta la baza nutritiei celorlalte organisme marine.

-In urma fotosintezei, algele formeaza cea mai mare parte a oxigenului din apa respirata de animalele acvatice.

-Pana in prezent, au fost inventariate peste 20.000 de specii de alge, a caror marime este diferita, de la cativa centimentri la 300 de metri.

-Algele comestibile sunt folosite in bucatariile din China, Japonia, Coreea, Hawai.
Ele sunt consumate in mod traditional si in Europa, in nordul si vestul Irlandei, in Islanda, coasta franceza a Atlanticului si vestul Norvegiei.

– Majoritatea algelor comestibile sunt de provenienta marina deoarece cea mai mare parte a algelor de apa dulce sunt toxice.

-Algele sunt capabile de a realiza procesul de fotosinteza cu ajutorul pigmentului care este frecvent clorofila sau fico-cianina. Astfel din apa, saruri minerale, CO2 folosind ca sursa de energie lumina solara si in prezenta pigmentului verde clorofila, sintetizeaza substante organice.

ce-sunt-algele

 

TIPURI DE ALGE

Desi la prima vedere par a fi majoritatea verzi, dupa culoare, se impart in mai multe clase:
Algele albastre (Cyanophyceae),
Algele verzi (Chlorophyceae),
Algele rosii (Rhodophyceae) si
Algele brune (Phaeophyceae).

Algele marine albastre (albastre-verzui)

Culoarea o datoreaza pigmentului albastru fico-cianina, care, impreuna cu clorofila, dau algei culoarea albastra-verzuie.

Algele verzi

Exista in jur de 8.000 de specii, de la dimensiuni miscoscopice pana la „mari’.
Algele verzi si plantele folosesc pentru fotosinteza aceleasi forme de clorofila.
Majoritatea savantilor considera ca plantele au evoluat din alge verzi care s-au adaptat la viata pe uscat.
Culoarea tipica a acestor plante este data de pigmenti fotosintetici principali: clorofila a si b, si pigmenti xantofili si carotenici.

Algele rosii

Algele rosii grupeaza aproximativ 6000 specii a caror caracteristica comuna este prezenta pigmentului rosu numit fico-eritrina.
Algele rosii se gasesc in general la adancimi mult mai mari decat cele verzi sau brune, pentru ca pigmentul pe care-l folosesc pentru fotosinteza, ficoeritrina, absoarbe lumina albastra, care patrunde in apa mult mai departe decat lumina cu lungimi de unda mai mari; algele rosii domina habitatele marine la adancimi de peste 30 m: un specimen de alga rosie formatoare de recife a fost descoperit recent la 268 metri.
Locuitorii din Hawai folosesc alge rosii in alimentatie. Japonezii le intrebuinteaza in alimentatie, in cosmetica si in industrie.
Toate au beta caroten si contin multe proteine, stimuland circulatia sanguina si jucand un rol important impotriva tenului obosit. Algele rosii au un rol important in lupta impotriva oboselii.

Algele brune

Algele brune cuprind aproximativ 1500 specii si a caror caracteristica majora este prezenta pigmentului fuco-xantina si a clorofilei de tip a si c.
Mastile de fata pe baza de alge marine brune sunt excelente deoarece au un efect antioxidant si detoxifiant pentru pielea fetei.

COMPOZITIE

Datorita continutului bogat in diverse elemente algele sunt supranumite si „concentrate de apa de mare”:

-minerale si oligoelemente dintre care cel mai important este iodul.
Algele marine au un continut ridicat de iod in comparatie cu alte alimente, fiind de departe cea mai importanta sursa naturala de iod.
Aceasta explica folosul algelor marine in echilibrarea metabolismului, functionarea optima a tiroidei si implicit controlul si mentinerea greutatii normale
-contin cantitati mari de fier si magneziu, potasiu, calciu, mangan, fosfor, aluminiu, sulf, cupru, nichel, cobalt, rubidiu, siliciu, aur, zinc, strontiu , titan , vanadium, staniu
-vitamine : A. toate vitaminele complexului B, C, D1, D2, E, F, K, PP;

100 de grame de alge depaseste necesarul zilnic minim de vitamina B12
De exemplu, spirulina este cea mai concentrata sursa de vitamina B12, fiind mai bogata de 26 de ori decat o portie de carne de vita si este de 58 de ori mai bogata in fier decat o portie de spanac crud.

-aminoacizi: acid glutamic, cistina, metionina, valina, tirozina, lizina, acid aspartic
-extrem de bogate in proteine
-glucide, acid linolenic.
-multa clorofila, (structura sa chimica seamana cu cea a hemoglobinei umane)
-sunt foarte bogate in acizi nucleici, cu actiune in regenerarea celulelor organismului.
-contin fibre, au un aport caloric scazut si induc rapid starea de satietate, fiind un aliment ideal in curele de slabire. Ne ajuta sa slabim sanatos, diminuand tesutul adipos si contribuind la cresterea fermitatii si elasticitatii pieli.
-enzime

BENEFICIILE CONSUMULUI DE ALGE

-Clorofila din componenta lor are un efect regenerant.
-Substantele antibiotice le confera proprietati bactericide si cicatrizante.
-Enzimele prezente in mod natural ajuta digestia. Spre exemplu, sucul organic de kelp (Irlanda) ajuta la calmarea iritatiilor de la nivelul sistemului digestiv cum ar fi balonarea si constiparea.
-Consumul algelor incurajeaza organismul sa elimine surplusul de grasime, fiind in acelasi timp un energizant usor de asimilat.
-Eficiente in tratarea cazurilor de infectii cu diverse tipuri ale virusului hepatic, virusul gripal A si virusul HIV.
-Combat imbatranirea celulara prin antioxidantii continuti
-Sunt un supliment de energiei si vitalitate
-Ele tonifica sistemul imunitar
-Folosite de catre medici din ce in ce mai mult in tratamentul administrat in cazul bolilor maligne.
-Preventie a afectiunilor cardiovasculare, oculare si pulmonare.
-Fibrele continute de alge impiedica depunerea de grasimi pe peretii vaselor sangvine reducand riscul de arteroscleroza si de infarct miocardic.
-Au proprietati tonifiante, remineralizante, normalizatoare ale circulatiei sanguine
-Stimuleaza metabolismul si accelereaza arderea grasimilor, ceea ce inseamna ca, in loc sa pierzi masa musculara, pierzi din depozitele adipoase.
-Tonifica activitatea glandelor endocrine, in special a tiroidei, hipofizei si pancreasului.
-Efectul lor energizant asupra ficatului faciliteaza eliminarea toxinelor scazand astfel nivelul de stress al organismului, descurajand astfel formarea celulelor maligne
-Sunt inzestrate cu puteri antireumatismale, antigutoase, remineralizante;
-Furnizeaza un continut mare de fibre care accelereaza tranzitul intestinal, ajutand la detoxifiere si inlaturarea constipatiei
-Regleaza glicemia

DSCF4813

CUM LE FOLOSIM?

O lingurita de alge uscate echivaleaza cu 100 de grame de legume si fructe

Algele se strivesc intr-un mojar din piatra, ceramica sau lemn si nu trebuie pisate in rasnita (pentru ca metalul le anuleaza efectul )

Algele uscate si apoi rehidratate isi pastreaza toate proprietatile nutritive

In alimentatie: salate, supe, sosuri, antreuri: cu ulei, otet, usturoi si condimente
Ca pulbere: ceai, capsule (algele-pudra sunt cele mai eficiente pentru ca se absorb mai repede in organism si ca urmare efectele sunt mai rapide).
Pentru efectele cicatrizante si bactericide: bai partiale in zonele dureroase
Bai generale (aduc un plus de tonicitate si revigorare).
Este important sa fie cat mai naturale.

CATEVA EXEMPLE DE ALGE COMESTIBILE

SPIRULINA

Remarcabil:
-cea mai cunoscuta din categoria algelor albastre
-este sursa vegetala cea mai bogata in vitamina B12.
-cea mai bogata sursa naturala de clorofila
-detine cantitati impresionante de proteine si este saraca in calorii
-bogata in fier si carotenoizi (luteina si betacaroten foarte eficient in cazurile de anemie si afectiuni cardiovasculare)
-tonifica pielea, o restructureaza si o calmeaza.
-este un antioxidant puternic datorita continutului sau bogat de clorofila
-spirulina este o proteina completa, naturala, usor asimilabila care are in compozitia sa si fenilalanina, care actioneaza asupra centrilor nervosi din creier responsabili cu apetitul, diminuand senzatia de foame si mentinand un nivel constant al glucozei in sange.

CHORELLA (alga de smarald)

Demn de retinut:
-este un aliment integral perfect.
-este o proteina completa, ea contine toate vitaminele complexului B, vitaminele E si C si minerale importante (printre care fierul si cantitati cosiderabile de zinc).
Cercetarile stiintifice au demonstrat faptul ca stimuleaza sistemul imunitar, detoxifica organismul, imbunatateste digestia, accelereaza vindecarea, ajuta la prevenirea bolilor degenerative, ofera protectie impotriva radiatilor.
-recomandata de catre nutritionisti in regimuri pentru scadere in greutate.

ALGA AFA (Aphanizemenon flos aqua)

Este o alga salbatica verde-albastra

Exceptional:
Este, probabil, cel mai nutritiv aliment de pe planeta cu un continut bogat de glyco-proteine, vitamine, minerale, carbohidrati simplii, lipide si enzime.
-Alga AFA nu este bogata intr-un anumit element nutritiv, ci este o imbinare perfecta din orice element nutritiv cunoscut omului.
Ea contine toti aminoacizii esentiali si reprezinta o sursa puternica de beta caroten, vitamina B12 si clorofila.
– Datorita structurii celulare a acestei plante acvatice, nutrientii continuti de alga sunt disponibili imediat pentru organism, iar energia consumata de organism pentru a absorbi nutrientii din alga este foarte mica, astfel incat prin consumul de alge salbatice verzi-albastre, dieta si starea organismului se poate imbunatati intr-un mod rapid si eficient.
-Ajuta la regenerarea organismului, prin stimularea productiei de celule STEM. Astfel, alga AFA devine primul compus natural cunoscut si dovedit stiintific ca stimuleaza procesul natural de vindecare, reparare si regenerare care are loc in organismul uman.
-Este excelenta pentru buna functionare a sistemului nervos datorita proteinelor de calitate superioara continute si numarului mare de neuropeptide (neurotransmitatori);
-Are efect benefic in ceea ce priveste intoxicarea cu metale grele

KELP (planta marii)

Face parte dintre cele aproximativ 30 de varietati de alge brune.
Se remarca prin:
-Are 23 de minerale
-Consumul de alge brune este util si pentru a combate caderea parului
-Sunt folosite in tratamentele homeopate pentru problemele digestive, eliminarea de gaze, constipatie cronica si obezitate.

Important:
Alkali este o alta componenta importanta a algelor brune care ajuta organismul sa mentina echilibrul acido-bazic ( pH-ul)

NORI

Este o alga rosie. Denumirea de Nori este in Japonia, in timp ce in China se numeste Zicai iar in Corea se numeste Gim
Este cel mai raspandit gen de alge, folosit pentru impachetarea sushi-ului fiind sub forma de foite usor rumenite; se foloseste si in supe.

Se remarca prin:
-Compozitia sa este de 1/3 proteine, 1/3 fibre, restul fiind minerale (calciu, fier)
-Nori sunt bogate in vitamina B1, care ajuta la convertirea carbohidratilor in energie, betacaroten, iod, acid folic.
-Poseda proprietati anticancerigene, diminueaza riscul de ulcer si confera un remediu activ la arsurile de stomac.

Important:
Intr-o singura fasie de nori se afla o cantitate de doua ori mai mare de acizi grasi omega-3 decat in doua fructe de avocado.
Este cea mai usor digerabila alga marina

WAKAME

Este un gen de alge marine de culoare verde inchis
Se pot folosi crude intr-o salata de castraveti de exemplu, fiind necesar sa fie inmuiate in apa timp de 30 minute. Se pot utiliza si fierte in supe sau prajite cu ceapa in diverse mancaruri.
Wakame sunt bune pentru reglarea metabolismului, in tratarea diabetului, ca remediu impotriva constipatiei si a caderii parului.

Important:
Este recunoscuta ca fiind alga perfecta pentru femei, deoarece hranesc organele reproducatoare feminine si purifica sangele.
Contin fucoxanthin, un compus care ajuta la arderea grasimilor.

KONBU (sau haidai, la chinezi, kombu/konbu in Japonia, dashima in Coreea)

-Se cumpara uscate, gasindu-se sub forma de foi mari (se inmoaie in apa cam 30 de minte, dupa care se spala foarte bine, pentru ca de obicei au sare si nisip).
-Pot fi consumate ca salata (se inmoaie in apa, se spala, se taie taitei apoi se face un dressing cu otet chinezesc de orez, ulei de susan sau masline si putin usturoi).
-Se mai pot folosi in prepararea mancarurilor de legume (supe, salate)
-Konbu se mananca mai ales in supe.

 

Articol publicat de Medic Camelia Rosu

 

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter

3 Comentarii

  1. alge rosii cit costa si cum le procur

    • Silvia Botez spune:

      Buna ziua,

      Algele rosii precum Nori se gasesc in majoritatea magazinelor naturiste/bio si in magazinele alimentare chinezesti.

      O zi buna!

Lasa un comentariu