0

Supranumite „aurul alb”, andivele sunt legumele rafinate, elegante si delicate care ofera privirii un spectacol alb si pur, ofera gustului savoare usor crocanta iar trupului, sanatate si vigoare.

Delicatesa apreciata mult de catre maestrii gastronomiei de pretutindeni, andivele ofera doar o calorie per frunza, ceea ce le face perfect eligibile unei diete de scadere ponderala, dar si unui regim de detoxifiere.
Aroma foarte usor amaruie le face unice ca gust si ascunde o valoare nitritiva semnificativa.

Vin din…

Originare din Belgia sunt acum raspandite in aproape in toate bucatariile lumii fiind puternic energizante si remineralizante.
Denumirea lor de „cicoarea de gradina” se datoreaza faptului ca sunt de fapt niste specii de cicoare cultivate la intuneric, in locuri speciale, prin intrarea in vegetatie fortata a radacinilor de cicoare.
Cicoarea era cultivata si apreciata inca din vechime de catre egipteni si romani, dar tehnica moderna de obtinere a andivelor din cicoarea spontana dar si din cea cultivata, a fost descoperita accidental in sec. al XIX-lea, de catre un cultivator belgian.

andive

Mici diferente…

Andivele albe sunt mai dulci, pe cand cele verzi sunt putin mai amarui.

Preparare…

Mai ales in felurite salate, in forma cruda alaturi de: rucola, fenicul, laptuca, ridichi, baby spanac, seminte crude, mere si orice alte legume si chiar fructe, salatele fiind condimentate cu diferite dressing-uri pe baza de: otet, ulei, mustar, iaurt, smantana, zeama de lamaie, maioneza, etc.
De asemenea se mai combina foarte bine si cu: branza albastra, ciuperci, pere, portocale, branza Roquefort, nuci, fasole alba, smochine, sfecla, mandarine, cimbru si altele.
Se mai pot pregati si fierte inabusit, gratinate sau sub forma de sufleu.
Alte moduri de a consuma andivele sunt in supe sau tocanite.
Pentru mese festive andivele pot fi elegant pregatite fiind ornate cu umpluturi pe baza de branza, caviar, fructe de mare sau sosuri aspectuoase si delicioase.

Sfat util:

Pentru a se indeparta gustul amarui, andivele se spala si se tin intre 5 si 20 de minute in apa rece cu sare si otet (doua linguri la un litru de apa).
Atentie caci oxideaza foarte repede si odata ce o casoleta este deschisa, fie se consuma integral continutul, fie se pastreaza la frigider ambalate intr-o folie inchisa la culoare caci lumina le amplifica gustul amarui.
Andivele se spala numai in momentul in care se pregatesc, altfel se innegresc si capata un gust amarui, chiar daca vor fi tinute in apa.
Imediat dupa spalare, se stropesc cu zeama de lamaie pentru a nu oxida si pentru a-si pastra aspectul frumos.

Andivele au un continut foarte hranitor:

Sunt bogate in minerale si oligoelemente: calciu, fosfor, magneziu, fier, potasiu, seleniu, sodiu, cupru, mangan, dar si in vitaminele: A, B, C si K; contin si betacaroten, celuloza si uleiuri volatile.
O ceasca de andive tocate, consumate zilnic, asigura echivalentul a 300 mg de magneziu, mineral care ajuta la pastrarea calciului si a fosforului in oase.
Continutul in latex al andivelor este benefic in tratamentul cancerului uterin, in tumorile ficatului, splinei si ale laringelui.
In plus, andivele contin si enzime, proteine, glucide in cantitate mica.

Proprietatile terapeutice:

Prin gustul lor amarui, andivele sunt tonice, stimulatoare a poftei de mancare si a secretiilor gastrice.
Au capacitatea de a regla tonusul musculaturii vezicii biliare fiind un adjuvant in atoniile biliare.
Prin proprietatile lor diuretice si depurative (chiar usor laxative), andivele reprezinta un bun adjuvant in obezitate, ateroscleroza, precum si in alimentatia cardiacilor si a celor bolnavi de rinichi care prezinta edeme ( andiva ofera mai mult potasiu fata de sodiu).
Efectul vitaminizant le face de dorit in alimentatia convalescentilor, gravidelor si a persoanelor mai in varsta.
Avand un continut foarte scazut in glucide, andivele sunt recomandate diabeticilor.
Sucul de andive ajuta la calmarea tensiunilor si eliberarea de stress.
Prin efectul lor citostatic, andivele sunt recomandate ca adjuvant alimentar in tratamentul cancerului uterin, in tumorile ficatului, splinei si ale laringelui.
Se recomanda bolnavilor de osteoporoza datorita continutului in magneziu.
Sucul andivelor combinat cu cel de cicoare, dizolva calculii vezicii biliare.
Sucul de andive este recomandat si in ameliorarea unor boli de ochi, afectiuni ale ficatului si in combaterea guturaiului si chiar a astmului.

ASADAR: Savoare si prospetime cu „AURUL ALB”

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter

Lasa un comentariu